Akkor hogyan is néz ki az az elemzés...

Végre valahára eljutottunk odáig, hogy elkészítsük az első tőzsdei elemzést. Kezdjük ott, hogy válasszunk ki egy terméket, legyen mondjuk a Euro. Szép chart, mozgékony, sok-sok forgalommal, kiváló elemzésre. Tudtad, hogy ezt is lehet iránymentes kereskedéssel is kereskedni?

 

Vágjunk bele a Euro elemzésébe.

Először is határozzuk meg a hosszú-, közép- és rövidtávú kontextusokat:

Hosszútáv (napos chart): emelkedő trend, impulzív, volatilis,

Középtáv (négyórás chart): csökkenő trend, impulzív, volatilis,

Rövidtáv (órás chart): csökkenő trend, korrektív, non-volatilis.

A legközelebbi jelentős támasz és ellenállás szintek:

Ellenállás 2: 1.2070

Ellenállás 1: 1.2000

Támasz 1: 1.1840

Támasz 2: 1.1710

Trade irányok eloszlása:

75% short, 25 long.

Miért választottam a fenti eloszlást?

Hosszútávon véleményem szerint még mindig bikás ez a Euro, viszont közép és rövidtávon még mindig medvés. Véleményem szerint hosszútávon az erős vevők csak 1.7000 környékén jöhetnek képbe, addig viszont várhatóan folytatódik az eladás.

A chart ami szerintem a legjobban leírja a jelenleg a terméket:

 

Ezzel a bejegyzéssel szépen összefoglaltam neked azokat a dolgokat amiket eddig fejtegettem sok-sok bejegyzésen keresztül. Érdemes még egyszer átolvasni ehhez a tőzsdei alapfogalmakat (http://tozsdeguru.com/alapfogalmak/tozsdei-alapfogalmak/53-tozsdei-alapfogalmak) és így már van van egy szép kerek egész összegyúrva.

 

-Simon Goldman-

 

Zen kert vagy bolondokháza?

Mostanra már egy csomó értékes információt le tudunk olvasni a piacról: tudjuk, hogy milyen időtávon milyen irányba megy és éppen aktívan egyirányban mozog vagy korrekcióval tengeti az idejét. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek az információk csakis iránykereskedés esetén érvényesek, iránymentes opciós kereskedés (katt ide, hogy többet megtudhass róla: http://www.tozsdeguru.com/ ) eseténben más dolgokat figyelünk.

A következő értékes dolog amit le tudunk olvasni a chartról pedig az, volatilis vagy non-volatilis állapotában van-e. Ez nem összekeverendő a volatilitás indikátorokkal és ahhoz kapcsolódó volatilissággal, megmutatom, hogy miért.

 

Mi a különbség a kettő között az én szemléletem szerint? Vegyük például az ATR-t azaz az Average True Range indikátort. Ez alapesetben azt csinálja, hogy meghatároz egy true range-t, alapesetben az elmúlt 14 gyertyára és annak veszi az átlagát. A true range számításhoz felhasználja az aktuális gyertya maximuma és minimuma között különbséget, az előző gyertya minimuma és legutolsó gyertya maximuma közötti különbséget és az megelőző gyertya zárára legutolsó gyertya minimuma közötti különbséget. Ha kicsit le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mutatja meg, hogy mennyire nőttek meg a gyertyák az vizsgált periódusban.

Ehhez képest amikor én azt vizsgálom, hogy volatilis vagy non-volatilis-e az adott termék, akkor azt figyelem, hogy mennyire dominál valamelyik fél a piacon vagy mennyire nagy az összecsapás a két fél között. 

 

Az első példámban szeretném megmutatni neked, hogy milyen az amikor egy instrumentum non-volatilis állapotában van. Én ehhez fel szoktam tenni a chartra egy EMA20 mozgóátlagot, azt használom referencia vonalként.

A fenti képen az Euro-nak a napos chartján láthatsz egy szuper példát a non-volatilis mozgásra. Miket kell figyelned rajta? Az egész mozgás alatt nagyon domináns a bikák ereje, amikor az eladók a piacra lépnek, akkor sem tudnak jelentősebb lefele mozgást elérni. Az ár ritkán érinti az EMA20-at, és amikor megérinti akkor is inkább beleoldalazik, minthogy belecsapódna, ez is a vevői dominanciát jelzi. Ezekután milyen is lehet a volatilis mozgás?

 

A volatilis állapot jellemzően trendváltozás esetén szokott létrejönni, azután, hogy a piacon nagyon erősen dominált valamelyik oldal. Tehát mondjuk a vásárlók nagyon erősen dominálják a piacot egy ideje, létrejön egyfajta túlnyúlás/túlárazás, majd egy jelentősnek gondolt árszintnél az eladók nagy erővel piacra lépnek, amivel legalább oldalazásba, de sokszor trendfordulásba lökik az adott piacot.

A fenti képen (Négyórás Cable) figyeld meg, hogy micsoda erővel jönnek be a medvék a piacra, milyen durván csapódik az EMA20-ba, amit aztán jelentős aztán a bikák próbálnak helyrehozni ugyancsak nagy erővel, de az eladók második támadása végkép áttöri az EMA-t, majd egy újabb felfele korrigálás után a medvék intenzív eladásba kezdenek, ami egy impulzív lefele mozgást eredményes és egy ideiglenes trendfordulást. Tehát volatilis mozgás akkor van, amikor nagy erők csapnak össze, mindkét fél jelentős mozgást tud létrehozni és egy igazi őrültek házává válik az addig nyugodtan trendelő termék. 

 

Tudod, hogy mi a különbség a tőzsdei kereskedési technika és a stratégia között? Nagyon sokan keverik, még haladó szinten is... Az alábbi linken megtudhatod, hogy helyén van-e a tudásod ezzel kapcsolatban:

http://www.tozsdeguru.com/alapfogalmak/tozsdei-alapfogalmak/61-a-stop-loss-az-egy-tozsdei-strategia

 

-Simon Goldman-

 

Trend is your friend, de hogyan válassz barátot?

Ha már elég időt belefektettél az ingyenes online tudás felkutatásába, akkor biztosan találkoztál már a "Trend is your friend" közhellyel. Ez egyébként a kifejezetten fontos eleme az iránykereskedésnek, sokkal "könnyebb" profitot termelni abban az esetben, ha az áramlattal mész, mintha azzal szembe próbálsz utat törni. Mind a két esetben lehetsz profitos, de kezdésként inkább szerezz rutint a trendirányú kereskedésben, hogy utána tudd, hogy mikor kereskedsz trenddel szemben. :) Persze mondanom sem kell, hogy ezzel a kérdéskörrel nem igazán kell foglalkoznod túl sokat, ha irányfüggetlen kereskedéssel keresed a kenyérkét.

 

Tehát ahogy már leírtam háromféle trendet különböztetünk meg: emelkedő/bikás, eső/medvés, oldalazó/neutrális. Ezeknek a tanulmányozásába is jó sok száz órát raktam bele és azóta sem tudom, hogy emiatt vált könnyebbé vagy csak elkezdtem nem annyira túllihegni a meghatározását (talán mert felfogtam, hogy tévedhetek és akkor sincs semmi, max vesztek 1-2%-ot). Ezt már nem fogom megtudni, mindenesetre megpróbálok egy egyszerű változatot reprezentálni neked.

 

Egy fontos szabály van még: a chartot annyira tisztán tartjuk amennyire csak lehet, semmi sallang, csak a legszükségesebbek mehetnek rá.

 

Szóval mutatok neked egy emelkedő trendet ami most a Euro-n található. Az ár szépen menetelt felfele, majd az elmúlt hetekben elkezdett oldalazni. Habár most egy középtávú oldalazási fázisban van hosszútávon, itt bizony a bikák tolják a szekeret.

 

A Yen egy ideje már csökkenő trendben van hosszútávon, habár a dollár korreláció miatt itt is felfedezhető az utóbbi hetekben az oldalazás, de egyelőre csak középtávú.

 

Majd végül, de nem utolsó sorban egy középtávú oldalazás a Euro-n: nem megy semerre, csak két középtávú kulcsszint között pattog.

 

 

Ezen a pár példán keresztül szerettem volna ízelítőt adni a dologból. Nem történik itt semmi varázslat, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek direkt könnyű példák. Ha valami túl zavaros, akkor egyszerűen ne tölts vele túl sok időt. Idővel úgyis rutint fogsz szerezni a zavaros környezetben való kereskedésben, az elején viszont törekedj a lehető legtisztább szituációkra, a többi meg úgyis jön a tapasztalattal. Tehát tartsd tisztán a chartot és menj az árral, a birkózást meg hagyd meg a sportolóknak. ;)

 

Habár így az elején egy kicsit nehéznek tűnhet a dolog, de le fog tisztulni és utána már te is élvezheted a kamatos kamat áldásos hatásait. 

 

-Simon Goldman-

Az időtávok kavalkádja

Az előző bejegyzésben azzal foglakoztam, hogy mik is az alapvető elemei egy /szerintem/ normális technikai elemzésnek. Az egészet úgy kezdtem, hogy három időtávon érdemes az elemzést elvégezni azaz: hosszú-, közép- és rövidtávon. Ezek azért fontosak, mert iránykereskedésnél (úgy ahogy iránymentes kereskedésnél is, bőségesen találsz részleteket itt: http://www.tozsdeguru.com/) is az ügyleteket mindig piaci kontextusban helyezzük el, viszont iránykereskedésnél sokkal nagyobb szerepe van az időtávoknak. 

 

Amikor ezzel először találkoztam, akkor úgy futottam bele, hogy top-down, többidősíkos elemzés. Akkor sokat tanulmányoztam, nagyon misztikusnak tűnt az egész. Azért tűnt annak, mert bizony nem mindig annyira egzaktan mutatja a piac a különböző méretű trendeket, igényel némi rugalmas gondolkodást és művészi érzéket ami csak idővel és gyakorlással jön. Mindenestre adok egy nagyon egyszerű támpontot az idősíkos témára (az idősík és a különböző méretű trendek nem ugyan azt jelentik, két különböző dolog amiben lehet átfedés).

Tehát ökölszabályként kezdésnek a következőt tudnám ajánlani neked:

- hosszútávú elemzésre napos idősíkot használd, ez így kb kilenc hónapnyi adat,

- középtávú elemzésre megfelel a négyórás idősík, ez így kb hat hétnyi információ,

- rövidtávú elemzésre az egyórás idősík ajánlott, nagyjából kilenc napnyi gyertya.

 

 

A fentiek nem kőbevésett dolgok, de ahhoz, hogy el tudd kezdeni a munkát tökéletesen megfelel. Felmerülhet benned a kérdés, hogy rendben van, hogy meg van adva az idősík, de mennyire nézzem közelről-távolról a gyertyákat? A válaszom erre az, hogy annyi gyertyát nézz ami megmutatja neked a piacelemzéshez szükséges összes információt, de természetesen tökéletesen felesleges sokezer gyertyát látnod egyszerre, egyszerűen nem kapsz a jelenre piaci állapotra vonatkozóan több releváns. Ennek az ellenkezője is igaz, egy tökig kinagyított chart alkalmatlan elemzésre. Jellemzően, ha 200 gyertyát látsz a charton egyszerre az megfelelő lesz kezdésnek, talán még ez is egy kicsit sok, de elég sztorit mesél el a termékről és az adott időtávról. 

 

Már említettem szerintem, de érdemes észben tartani azt, hogy a tőzsdei kereskedés bizony nem pőre technikai szöszmötölés, hanem kőkeményen befolyásolva vagy saját magad által, a Tőzsdeguru ezt is kiválóan összefoglalta az alábbi cikkében: http://www.tozsdeguru.com/hirek-18/75-miert-vasarolsz-a-csucson-es-miert-felsz-beszallni-a-melyponton .

 

-Simon Goldman-

 

Az elkerülhetetlen alapozás

Tehát ott tartottunk, hogy elkezdtél érdeklődni a tőzsdei kereskedés iránt, majd esetleg szereztél némi tapasztalatot is benne - azaz mondjuk MT4-ben már lenyomtad a buy-sell gombot, esetleg telepakoltál egy chartot csicsás indikátorokkal -, tehát rájöttél, hogy szükség van a mélyebb tudásra ahhoz, hogy konzisztensen tudd csinálni a dolgot. Így zajlott ez nálam is, megnyugodhatsz, ez egy teljesen normális fázisa a folyamatnak.

 

Ahhoz, hogy technikai szempontból tisztán lásd az adott terméket több dolgot is tisztáznod kell három időtávon, azaz hosszú, közepes és rövidtávon:

- az uralkodó trendet, ami lehet emelkedő/bikás, eső/medvés, oldalazó/neutrális,

- milyen állapotában van jelenleg: impulzív vagy korrekciós,

- mennyire mozgékony: volatilis vagy nem-volatilis,

- majd legvégül a fontos technikai zónákat: kulcsfontosságú támasz és ellenállás szintek.

 

 

Ez így összességében nem annyira sok dolog, elég hamar rá lehet érezni, viszont az biztos, hogy nagyon-nagyon sok éles gyakorlást igényel, hogy megfelelő szintű magabiztosságot szerezz benne. 

 

Ehhez az egész csomaghoz még azt hozzá kell tennem, hogy attól, hogy ezt megtanulod, még nem válsz profi kereskedővé, ez csak az alapozása annak, hogy megfelelően tudj alkalmazni különböző kereskedési stratégiákat, sajátokat tudsz kidolgozni. Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a stabil alaptudásra építés mindig sokkal hasznosabb hosszútávon, mint az "idekapok-odakapok" változat. Hidd el, nagyon sok időt és fejfájást tudsz magadnak megspórolni ezzel.

 

Az körvetkező pár bejegyzésben a fentieket fogjuk szépen, egyenként végigvenni, hogy teljesen egy nyelvet tudjunk beszélni, majd egy pár példán keresztül meg is mutatom neked, hogy hogyan is működik ez a valóságban. Addig is, ha úgy érzed, hogy esetleg a tőzsdei alaptudásodon van mit csiszolnod, úgy látogasd meg az alábbi oldalt, ami tele van számodra hasznos információval:

http://tozsdeguru.com/tozsdei-alapfogalmak/35-altalanos-tozsdei-alapfogalmak

 

-Simon Goldman- 

 

 

 

 

Egy kis bevezetés

A tőzsdei kereskedés egy igazán nagy kihívásokat tartogató szakma és ezekbe a kihívásokba a kezdetek kezdetén, de évek múltán is szembe lehet futni. Az, hogy ki hogyan veszi ezeket a kihívásokat határozza meg a haladási sebességet és az elérhető karrierszintet is. De milyen kihívásokra gondolok?

 

 

A legelső amivel szembetalálja magát a kezdő, hogy milyen piacon is kezdjen el kereskedni. Pár évvel ezelőtt a devizakereskedés - más néven forex - tombolt az interneten, aztán jött a bináris opciós agymenés, majd ezt az egészet megfejelte a kriptodeviza láz. Félreértés ne essék, hiszek benne, hogy mindegyikkel lehet tisztességes profitot termelni, de véleményem szerint amilyen könnyedén el lehet velük kezdeni kereskedni - mikroszámlás kereskedést kínáló brókerekkel tele van az internet -, annyira nagy nehézségeket rejteget a lelkes kereskedőpalántáknak. A témában az alábbi linken elérhető egy kiváló cikk, érdemes tüzetesen végigolvasni:

http://www.tozsdeguru.com/hirek-18/74-miert-eppen-a-forex-nevu-kabitoszerre-szoksz-ra-eloszor

 

Véleményem szerint bármilyen piacon is kereskedik valaki, érdemes egy általános stabil, egyszerű szabályrendszeren alapuló chartolvasási tudást magára szedni, ami nagyban megkönnyíti a dolgát, mert szinte mindenhol ugyan az zajlik, ugyan úgy kereskedők kereskednek mindenhol, ugyan úgy a pszichológiai vetületük lesz az adott piac és szinte mindenhol ugyan azok a dolgok vezérlik őket.

 

Tehát tegyük fel, hogy kezdő devizakereskedő nagy és véletlenül idetévedtél az oldalra, mert szeretnél egy kicsit kupálódni technikai elemzésből, akkor az elkövetkezendő hetekben megmutatom neked, hogy hogyan is zajlik szerintem egy normális piacelemzés pusztán technikai szempontból. Fundamentális elemzéssel két dolog miatt nem fogok foglalkozni: az egyik az, mert tudom, hogy anélkül is lehet profitosan kereskedni, másfelől pedig nincs meg hozzá a megfelelő tudásom. :)

 

Amit mutatok majd neked tőzsdei iránykereskedés esetében lehet számodra igazán hasznos, legyen az deviza, kripto, határidős termék, részvény, árutőzsde. Miért emelem ki, hogy iránykereskedés? Mert bizony lehet iránysemlegesen is kereskedni, erről a Tőzsdeguru oldalán találsz mégtöbb infót (http://www.tozsdeguru.com/).

 

Tehát öveket bekapcsolni, kezdődik a tanulás! 

 

-Simon Goldman-