Trend is your friend, de hogyan válassz barátot?

Ha már elég időt belefektettél az ingyenes online tudás felkutatásába, akkor biztosan találkoztál már a "Trend is your friend" közhellyel. Ez egyébként a kifejezetten fontos eleme az iránykereskedésnek, sokkal "könnyebb" profitot termelni abban az esetben, ha az áramlattal mész, mintha azzal szembe próbálsz utat törni. Mind a két esetben lehetsz profitos, de kezdésként inkább szerezz rutint a trendirányú kereskedésben, hogy utána tudd, hogy mikor kereskedsz trenddel szemben. :) Persze mondanom sem kell, hogy ezzel a kérdéskörrel nem igazán kell foglalkoznod túl sokat, ha irányfüggetlen kereskedéssel keresed a kenyérkét.

 

Tehát ahogy már leírtam háromféle trendet különböztetünk meg: emelkedő/bikás, eső/medvés, oldalazó/neutrális. Ezeknek a tanulmányozásába is jó sok száz órát raktam bele és azóta sem tudom, hogy emiatt vált könnyebbé vagy csak elkezdtem nem annyira túllihegni a meghatározását (talán mert felfogtam, hogy tévedhetek és akkor sincs semmi, max vesztek 1-2%-ot). Ezt már nem fogom megtudni, mindenesetre megpróbálok egy egyszerű változatot reprezentálni neked.

 

Egy fontos szabály van még: a chartot annyira tisztán tartjuk amennyire csak lehet, semmi sallang, csak a legszükségesebbek mehetnek rá.

 

Szóval mutatok neked egy emelkedő trendet ami most a Euro-n található. Az ár szépen menetelt felfele, majd az elmúlt hetekben elkezdett oldalazni. Habár most egy középtávú oldalazási fázisban van hosszútávon, itt bizony a bikák tolják a szekeret.

 

A Yen egy ideje már csökkenő trendben van hosszútávon, habár a dollár korreláció miatt itt is felfedezhető az utóbbi hetekben az oldalazás, de egyelőre csak középtávú.

 

Majd végül, de nem utolsó sorban egy középtávú oldalazás a Euro-n: nem megy semerre, csak két középtávú kulcsszint között pattog.

 

 

Ezen a pár példán keresztül szerettem volna ízelítőt adni a dologból. Nem történik itt semmi varázslat, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek direkt könnyű példák. Ha valami túl zavaros, akkor egyszerűen ne tölts vele túl sok időt. Idővel úgyis rutint fogsz szerezni a zavaros környezetben való kereskedésben, az elején viszont törekedj a lehető legtisztább szituációkra, a többi meg úgyis jön a tapasztalattal. Tehát tartsd tisztán a chartot és menj az árral, a birkózást meg hagyd meg a sportolóknak. ;)

 

Habár így az elején egy kicsit nehéznek tűnhet a dolog, de le fog tisztulni és utána már te is élvezheted a kamatos kamat áldásos hatásait. 

 

-Simon Goldman-

Ajánló
Kommentek
  1. Én