Felgöngyölítés

Ezzel a pár bejezéssel átadtam neked a tőzsdei iránykereskedés -véleményem szerint- egyik leghasznosabb eszközét. Azért gondolom azt, hogy ez az egyik leghasznosabb, mert tudom, hogy egy jól előkészített terepen sokkal könnyebb a dolgát végeznie az embernek, mint a rendetlenségben. Egyébként opció kereskedés esetén is vannak házi feladatok amiket el kell végezni, csak kicsit másmilyenek.

 

 

Itt még egyszer meg kell jegyeznem, hogy azok alapján amiket itt bemutattam még nem tudsz kereskedni sikeresen, ez csak az a házi feladat amit el kell végezned a kereskedés előtt. Idővel nem lesz szükség rá, hogy leírd az adott instrumentumra vonatkozó elemzésedet, elég lesz 1-2 feljegyzés a charton, de addig is végezd el újra és újra egészen addig amíg tökéletesen automatikussá válik számodra a dolog. Ismétlés a tudás anyja.

A legjobb egyébként gyakorlásra az, ha szeparálva gyakorlod a különböző részeket. Tehát mondjuk minden nap csak egy dolgot gyakorolsz: hétfőn csak korrektiv-impulziv részeket jelölgetsz egy órán keresztül, kedden volatilis-non-volatilitást gyakorolsz, szerdán trendet határozol meg, csütörtökön csak támasz-ellenállást, pénteken pedig mindent egyszerre stb... Ezt a technikát bárminél használhatod, szupergyorsan tudsz majd így fejlődni.

A következő tanácsom pedig az az, hogy törekedj a tőled telhető legjobbra mindig, viszont próbáld a lehető leglazábban csinálni a dolgot. Ne vessz el feleslegesen a részletekben, mert csak beleőrülsz, viszont mindenre szánj elég időt, hogy megérts, kielemezd. 

 

Amint látod a folyamatos egyensúlykeresés, egyensúlyozás egy kifejezetten fontos része az egész tőzsdei kereskedésnek. Amennyiben viszont már rátaláltál az egyensúlyra, akár addig is eljuthatsz, hogy négyszerezd a számládat (videó egy négyszerezett, éles tőzsdei számlakimutatásról: http://tozsdeguru.com/hirek-18/79-negyszerezes-a-tozsden-szerencse-vagy-tudas ).

 

-Simon Goldman- 

 

 

 

Akkor hogyan is néz ki az az elemzés...

Végre valahára eljutottunk odáig, hogy elkészítsük az első tőzsdei elemzést. Kezdjük ott, hogy válasszunk ki egy terméket, legyen mondjuk a Euro. Szép chart, mozgékony, sok-sok forgalommal, kiváló elemzésre. Tudtad, hogy ezt is lehet iránymentes kereskedéssel is kereskedni?

 

Vágjunk bele a Euro elemzésébe.

Először is határozzuk meg a hosszú-, közép- és rövidtávú kontextusokat:

Hosszútáv (napos chart): emelkedő trend, impulzív, volatilis,

Középtáv (négyórás chart): csökkenő trend, impulzív, volatilis,

Rövidtáv (órás chart): csökkenő trend, korrektív, non-volatilis.

A legközelebbi jelentős támasz és ellenállás szintek:

Ellenállás 2: 1.2070

Ellenállás 1: 1.2000

Támasz 1: 1.1840

Támasz 2: 1.1710

Trade irányok eloszlása:

75% short, 25 long.

Miért választottam a fenti eloszlást?

Hosszútávon véleményem szerint még mindig bikás ez a Euro, viszont közép és rövidtávon még mindig medvés. Véleményem szerint hosszútávon az erős vevők csak 1.7000 környékén jöhetnek képbe, addig viszont várhatóan folytatódik az eladás.

A chart ami szerintem a legjobban leírja a jelenleg a terméket:

 

Ezzel a bejegyzéssel szépen összefoglaltam neked azokat a dolgokat amiket eddig fejtegettem sok-sok bejegyzésen keresztül. Érdemes még egyszer átolvasni ehhez a tőzsdei alapfogalmakat (http://tozsdeguru.com/alapfogalmak/tozsdei-alapfogalmak/53-tozsdei-alapfogalmak) és így már van van egy szép kerek egész összegyúrva.

 

-Simon Goldman-

 

Az erőgyűjtés elindult, támadásra fel!

 

tőzsdei kereskedés a valószínűségek játéka a nulladik pillanattól. Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni a valószínűségeket, ahhoz el kell végezni a házi feladatokat szorgalmasan, előkészíteni a terepet, hogy a lehető legjobban tudjunk teljesíteni. Erről (is) beszélnek a sikeres kereskedők, amikor azt mondják, hogy mindig csináld meg a házi feladatod, azaz előkészíted a munkát piacelemzéssel, forexfactoryval, esetleg mindenféle mentális gyakorlatokkal stb., majd a lezárt ügyleteket kielemzed, levonod a tanulságokat, feljegyzéseket készítesz amit a következő session alkalmával már fel tudsz használni. 

 

Ott jártunk az előző alkalommal, hogy meghatároztuk, hogy merre fele is megy a piac, trendel-e a piac és amennyiben igen, akkor merre. A következő fontos megállapítás amit tehetünk a piacról az az, hogy éppen impulzív vagy korrektív állapotában van-e. Miért van ennek jelentősége? Azért, mert az esetek 75%-ában egy korrektív mozgást egy trendirányú impulzív mozgás követ, ezt az értékes információt pedig könnyedén tudod hasznosítani amikor belevágsz az éles kereskedésbe. Ha be akarsz szállni egy mozgásba, vagy már egy ideje tartasz egy pozíciót és még tartani akarod, vagy akkor is, ha már fontolgatod a kiszállást ez egy nagyon értékes dolog lesz számodra.

  

Legelőször is szeretném neked megmutatni, hogy honnan ismersz fel egy korrekciót. A korrekciót onnan ismered fel, hogy az ár egy piciny sávban pattog, oldalazik az adott idősíkhoz mérten relatíve rövid-közepes ideig. Ez lehet oldalirányú, lehet felfele vagy lefele csatornában is, sőt még szűkülő sávban is.

 

 

Nézzük akkor, hogy honnan ismersz fel egy impulzív mozgást. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor egy íjat megfeszítesz és ellövöd a nyílvesszőt, a piac is nagyjából pontosan ugyan úgy viselkedik. A korrekciókor jellemzően erőtgyűjt valamelyik oldal (bikák vagy a medvék), aztán amikor a támadás hirtelen megindul -azaz megtörténik a kitörés a korrekcióból- akkor történik az impulzív mozgás.

 

 Végül szereném neked megmutatni, hogy milyen szépen mutatja a USD/CAD négyórás idősíkon az impulzív-korrektív váltakozást.

 

Így a végére szeretném még megjegyezni, hogy ez az egész nem az Elliot hullámelmélettel való kereskedés vagy elemzés, így nem érdemes keresni a hasonlóságot vagy a különbséget a kettő között.

 

Ha ez a sok-sok információ amit eddig átadtam neked nem annyira szimpatikus, akkor könnyen előfordulhat, hogy az irányfüggetlen kereskedés a te utad:

http://www.tozsdeguru.com/alapfogalmak/tozsdei-alapfogalmak/72-iranyfuggetlen-kereskedes-az-meg-mi

 

-Simon Goldman-