Zen kert vagy bolondokháza?

Mostanra már egy csomó értékes információt le tudunk olvasni a piacról: tudjuk, hogy milyen időtávon milyen irányba megy és éppen aktívan egyirányban mozog vagy korrekcióval tengeti az idejét. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek az információk csakis iránykereskedés esetén érvényesek, iránymentes opciós kereskedés (katt ide, hogy többet megtudhass róla: http://www.tozsdeguru.com/ ) eseténben más dolgokat figyelünk.

A következő értékes dolog amit le tudunk olvasni a chartról pedig az, volatilis vagy non-volatilis állapotában van-e. Ez nem összekeverendő a volatilitás indikátorokkal és ahhoz kapcsolódó volatilissággal, megmutatom, hogy miért.

 

Mi a különbség a kettő között az én szemléletem szerint? Vegyük például az ATR-t azaz az Average True Range indikátort. Ez alapesetben azt csinálja, hogy meghatároz egy true range-t, alapesetben az elmúlt 14 gyertyára és annak veszi az átlagát. A true range számításhoz felhasználja az aktuális gyertya maximuma és minimuma között különbséget, az előző gyertya minimuma és legutolsó gyertya maximuma közötti különbséget és az megelőző gyertya zárára legutolsó gyertya minimuma közötti különbséget. Ha kicsit le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mutatja meg, hogy mennyire nőttek meg a gyertyák az vizsgált periódusban.

Ehhez képest amikor én azt vizsgálom, hogy volatilis vagy non-volatilis-e az adott termék, akkor azt figyelem, hogy mennyire dominál valamelyik fél a piacon vagy mennyire nagy az összecsapás a két fél között. 

 

Az első példámban szeretném megmutatni neked, hogy milyen az amikor egy instrumentum non-volatilis állapotában van. Én ehhez fel szoktam tenni a chartra egy EMA20 mozgóátlagot, azt használom referencia vonalként.

A fenti képen az Euro-nak a napos chartján láthatsz egy szuper példát a non-volatilis mozgásra. Miket kell figyelned rajta? Az egész mozgás alatt nagyon domináns a bikák ereje, amikor az eladók a piacra lépnek, akkor sem tudnak jelentősebb lefele mozgást elérni. Az ár ritkán érinti az EMA20-at, és amikor megérinti akkor is inkább beleoldalazik, minthogy belecsapódna, ez is a vevői dominanciát jelzi. Ezekután milyen is lehet a volatilis mozgás?

 

A volatilis állapot jellemzően trendváltozás esetén szokott létrejönni, azután, hogy a piacon nagyon erősen dominált valamelyik oldal. Tehát mondjuk a vásárlók nagyon erősen dominálják a piacot egy ideje, létrejön egyfajta túlnyúlás/túlárazás, majd egy jelentősnek gondolt árszintnél az eladók nagy erővel piacra lépnek, amivel legalább oldalazásba, de sokszor trendfordulásba lökik az adott piacot.

A fenti képen (Négyórás Cable) figyeld meg, hogy micsoda erővel jönnek be a medvék a piacra, milyen durván csapódik az EMA20-ba, amit aztán jelentős aztán a bikák próbálnak helyrehozni ugyancsak nagy erővel, de az eladók második támadása végkép áttöri az EMA-t, majd egy újabb felfele korrigálás után a medvék intenzív eladásba kezdenek, ami egy impulzív lefele mozgást eredményes és egy ideiglenes trendfordulást. Tehát volatilis mozgás akkor van, amikor nagy erők csapnak össze, mindkét fél jelentős mozgást tud létrehozni és egy igazi őrültek házává válik az addig nyugodtan trendelő termék. 

 

Tudod, hogy mi a különbség a tőzsdei kereskedési technika és a stratégia között? Nagyon sokan keverik, még haladó szinten is... Az alábbi linken megtudhatod, hogy helyén van-e a tudásod ezzel kapcsolatban:

http://www.tozsdeguru.com/alapfogalmak/tozsdei-alapfogalmak/61-a-stop-loss-az-egy-tozsdei-strategia

 

-Simon Goldman-