Az időtávok kavalkádja

Az előző bejegyzésben azzal foglakoztam, hogy mik is az alapvető elemei egy /szerintem/ normális technikai elemzésnek. Az egészet úgy kezdtem, hogy három időtávon érdemes az elemzést elvégezni azaz: hosszú-, közép- és rövidtávon. Ezek azért fontosak, mert iránykereskedésnél (úgy ahogy iránymentes kereskedésnél is, bőségesen találsz részleteket itt: http://www.tozsdeguru.com/) is az ügyleteket mindig piaci kontextusban helyezzük el, viszont iránykereskedésnél sokkal nagyobb szerepe van az időtávoknak. 

 

Amikor ezzel először találkoztam, akkor úgy futottam bele, hogy top-down, többidősíkos elemzés. Akkor sokat tanulmányoztam, nagyon misztikusnak tűnt az egész. Azért tűnt annak, mert bizony nem mindig annyira egzaktan mutatja a piac a különböző méretű trendeket, igényel némi rugalmas gondolkodást és művészi érzéket ami csak idővel és gyakorlással jön. Mindenestre adok egy nagyon egyszerű támpontot az idősíkos témára (az idősík és a különböző méretű trendek nem ugyan azt jelentik, két különböző dolog amiben lehet átfedés).

Tehát ökölszabályként kezdésnek a következőt tudnám ajánlani neked:

- hosszútávú elemzésre napos idősíkot használd, ez így kb kilenc hónapnyi adat,

- középtávú elemzésre megfelel a négyórás idősík, ez így kb hat hétnyi információ,

- rövidtávú elemzésre az egyórás idősík ajánlott, nagyjából kilenc napnyi gyertya.

 

 

A fentiek nem kőbevésett dolgok, de ahhoz, hogy el tudd kezdeni a munkát tökéletesen megfelel. Felmerülhet benned a kérdés, hogy rendben van, hogy meg van adva az idősík, de mennyire nézzem közelről-távolról a gyertyákat? A válaszom erre az, hogy annyi gyertyát nézz ami megmutatja neked a piacelemzéshez szükséges összes információt, de természetesen tökéletesen felesleges sokezer gyertyát látnod egyszerre, egyszerűen nem kapsz a jelenre piaci állapotra vonatkozóan több releváns. Ennek az ellenkezője is igaz, egy tökig kinagyított chart alkalmatlan elemzésre. Jellemzően, ha 200 gyertyát látsz a charton egyszerre az megfelelő lesz kezdésnek, talán még ez is egy kicsit sok, de elég sztorit mesél el a termékről és az adott időtávról. 

 

Már említettem szerintem, de érdemes észben tartani azt, hogy a tőzsdei kereskedés bizony nem pőre technikai szöszmötölés, hanem kőkeményen befolyásolva vagy saját magad által, a Tőzsdeguru ezt is kiválóan összefoglalta az alábbi cikkében: http://www.tozsdeguru.com/hirek-18/75-miert-vasarolsz-a-csucson-es-miert-felsz-beszallni-a-melyponton .

 

-Simon Goldman-