Trading in the zone - kicsit máskép

 

Nem tudom, hogy említettem-e már, de minden amit megosztok veled azok külföldi, valódi elit, full-time traderektől származnak. Valószínűleg nem egyeznek az elnevezéseim, elméleteim a magyar tőzsdei oktatás által preferálttal. Sok-sok pénzbe, időbe és energiába került, amíg ez használhatóan összeállt. Magyarországon is létezik ilyen kereskedő, róla http://www.tozsdeguru.com/ oldalon találhatsz még több információt.

 

El is jutottunk a technikai elemzés utolsó állomásához, az támasz-ellenállás, technikai zónák témaköréhez. Ezt gyakorlatilag valamilyen formában minden iránykereskedő használja a piacon, így összességében egy nagyon hasznos eszköz, de ez is a teljes piaci kontextusban nyer értelmet, önmagában ennek sincs értelme. 

 

Több fontos dolgot is át kell venni ahhoz, hogy a szintek-zónák meghatározása helyes és használható legyen, ugyanakkor ez is egy olyan dolog, amit sokat kell gyakorolni, hogy a gyakorlatban jól tudjon működni. Ez egy többrészes anyag lesz, az ördög a részletekben rejlik.

Miken is kell átrágcsálni magunkat:

- mi is az a támasz, ellenállás, technikai szint/zóna?

- mi a különbség a szint és a zóna között? 

- mi az a fals kitörés és mi a jelentősége a támasz-ellenállás meghatározásánál?

- mik azok a kerek számok és mik a jelentőségük a piacon?

- hogyan is megy a fentiek együttes működtetése támasz-ellenállás szint/zóna meghatározásánál?

 

 

Tehát nézzük a legelső pontot, hogy mit nevezünk támasznak, ellenállásnak, technikai szintnek/zónának?

Támasznak azt a piac szereplői által tisztelt árszintet/zónát nevezzük, ahonnan az ár kisebb-nagyobb esés után felpattan és felfele folytatja az útját rövidebb-hosszabb ideig. Nagyobb esést követő nagy felpattanás sokkal nagyobb jelentőségű a piacon, mint egy kisebb.

Ellenállásnak azt a piac szereplői által tisztelt árszintet/zónát nevezzük, ahonnan az ár kisebb-nagyobb emelkedés után visszalökődik és lefele folytatja az útját rövidebb-hosszabb ideig. Nagyobb emelkedést követő nagy visszalökődés sokkal nagyobb jelentőségű a piacon, mint egy kisebb. 

Technikai zónának azt nevezzük jellemzően, amikor egy árszint/zóna már támaszként is és ellenállásként is hatékonyan működött a piacon. Ezek általában sokkal nagyobb jelentőségűek, mint egy sima támasz vagy ellenállás.

 

A következő bejegyzésben innen fogjuk folytatni, sok-sok érdekesség és hasznos tudás vár még rád. Apropó érdekesség! Tudtad, hogy havi 6% profit elég ahhoz, hogy egy év alatt duplázd a kereskedési számlád? Itt egy kalkulátor, játssz egy kicsit a számokkal: http://tozsdebolmilliomos.com/kamatos-kamat-kalkulator.

 

-Simon Goldman-

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én