Mikor jön el a fordulat?

Az egyik legtöbbször feltett kérdés a kezdők esetében, hogy honnan látni azt egy charton, hogy az aktuális trend megtörésre került és várhatóan fordulat jön? Ezerféle módszert lehet találni erre az interneten, technikai elemzésen, gyertyajeleken, indikátorokon alapulókat is. Most viszont leírom neked azt a módszert ami alapján én szoktam megállapítani, méghozzá a támasz-ellenállás segítségével.

 

Megfájdult a fejed a sok trenddel, támasz-ellenállással  kapcsolatos dolgoktól? A Tőzsdeguru oldalán sok értékes információt kaphatsz az iránymentes kereskedéssel kapcsolatban, aminél nincs szükséged ezekre egyáltalán: http://tozsdeguru.com/.

 

Először is meg kell keresni azokat a kulcsfontosságú támasz és ellenállás szinteket amiket a piac nagymértékben tisztel és erősen védi valamelyik tábor.

Tehát tegyük fel, hogy a piac emelkedő trendben van, szép tiszta aljakat és csúcsokat csinál. Amennyiben a piac alázár az adott idősíkon a legutolsó jelentős aljnak, akkor a növekvő trend megtört.

Ugyan ez a szabály érvényes csökkenő trend esetén is, csak az ellenkező irányban. Csökkenő trend esetében amennyiben az adott idősíkon felé zár a legutolsó jelentős csúcsnak, akkor a csökkenő trend megtört.

 

Erre mutatok neked egy példát a következő képen (Euro M30). A piac a kulcszóna felé zárt jelentősen M30-on, rövidtávon a shortos Euro véleményem szerint már longos.

 

Oldalazás esetében amennyiben, amikor a piac egy nagyméretű korrekcióban mozog az adott idősíkon, akkor amennyiben a kulcs támasz szint alá zár, akkor csökkenőre változik, amennyiben a kulcs ellenállás felé zár, akkor a emelkedőre változik. Az alábbiakban mutatok is neked rá egy példát (Arany napos chart).

Amennyiben az arany a kulcs támaszzóna alá zár napos charton, onnantól a termék shortos, amennyiben a kulcs ellenállászóna felé zár jelentősen napos charton, onnantól longos. Miután a korrekció mérete jelentős, így amíg a két zóna között van az ár, addig a termék hosszútávon semleges, viszont azt is látni kell, hogy extra hosszú távon (hetes idősík) emelkedő trendben van. 

 

Általános érvényű szabály, hogy minél magasabb idősíkon történik valami, jellemzően annál nagyobb a jelentősége és annál nagyobb horderejű az adott dolog. Könnyedén előfordulhat, hogy hosszútávon egy adott termék bikás, középtávon medvés, rövidtávon viszont bikás. Elemzési szempontból ez nem jelent semmit igazán, kereskedési szempontból viszont ilyenkor kihívás, hogy melyik trenddel megy az ember és miért. Bármelyikkel is mész majd, tartsd észben, hogy mindig a magasabb idősík árnyékában kereskedünk és annak az áramlatával utazunk - iránykereskedés esetében, irányfüggetlen opciós kereskedés esetében kicsit másképp mennek a dolgok. 

 

Ezzel nagyjából mindent végigtanulmányoztunk ahhoz, hogy egy igényes tőzsdei elemzést meg tudj csinálni. A következő bejegyzésekben megmutatom neked, hogy hogyan is néz ki egy alap, de igényes technikai elemzés. 

 

-Simon Goldman- 

Ajánló
Kommentek
  1. Én