Szint vagy zóna? Ez itt a kérdés!

Amennyiben még mindig lelkes olvasója vagy a blogomnak, úgy valószínűleg az iránykereskedés iránt érdeklődsz, azonban szeretném neked figyelmedbe ajánlani a tőzsdei kereskedés egy más módját, méghozzá az irányfüggetlen opciós kereskedést: http://www.tozsdeguru.com/tozsdei-strategiak/30-havi-jovedelem-opciokkal/77-profit-opcio-kereskedessel. Érdemes átolvasni a Tőzsdeguru cikkeit, garantálom, hogy egy teljesen új világot fogsz találni. 

 

Akkor folytassuk is ahol az előző bejegyzésben abbahagytuk és vegyük tovább a helyen támasz-ellenállás meghatározásához szükséges alapismereteket.

 

Mi is a különbség a (támasz-ellenállás-technikai) szint és a zóna között? A dolog valójában pofonegyszerű. A szint egy pontos, jellemzően kerek számon található, a piac szereplő által erősen tisztelt árat jelent. A zóna gyakorlatilag nagyban hasonlít a szinthez, annyi a különbség, hogy ez nem árszintet, hanem ársávot jelent.

Tehát amikor szintről beszélünk egy tőzsdei termék esetében, akkor egy egzakt árról van szó, mondjuk a Tesla esetében 300$ egy kifejezetten fontos technikai szint. Amikor zónáról beszélünk, akkor ugyan ez technikai zóna szempontból a Teslán 295$ és 310$ közötti sávban található (az alábbi charton láthatod bejelölve ezeket, figyeld meg, hogy hogyan viselkedik az ár a szinten és hogyan a zónában). 

 

 

Miért teszek különbséget a két dolog között? Azért, mert a szintnek és a zónának is más a szerepe kereskedéskor. A szintnél biztos lehetsz abba, hogy magán az árszinten, vagy akörül az ár körül nagyon nagy forgalom várható, mert nagy pszichológiai jelentősége van a piacon. Ekörül az ár körül mindig nagy a box mert azon sokan vesznek és sokan adnak el jellemzően.

Viszont a nagy forgalom-pofozkodás okozta szűk piciny ugrálások a kulcs szint körül kialakítanak egy speciális sávot, zónát ami újabb dolgokat kommunikál a piaci résztvevőknek: ha valamelyik irányban kitör a sávból az ár és azon kívül zár, akkor jellemzően legalább rövidtávú erősödés indulhat meg a kitörési irányban. Ennek kifejezetten nagy jelentősége van éles kereskedéskor, különösen pozíció menedzselési szempontból. 

 

A következő alakalommal megmutatom neked, hogy mi is az a fals kitörés és honnan is ismerheted fel. Ennek bizony nagy jelentősége van a zóna meghatározásban is, ezért kifejezetten fontos. Ugyan annyira, minthogy tisztában legyél azzal, hogy mik az általad választott tőzsdei kereskedési stratégia korlátai. Mondjuk egy számla tőzsdei kereskedési számla négyszerezés azért ennyire nem rossz korlát...

 

-Simon Goldman-