Állandóan figyeljenek a kezemre, mert csalok

Amikor mélyrehatóan, sok ideig foglalkoztam a támasz-ellenállás témakörével, akkor voltak olyan helyzetek amikor túlságosan széles zónákat jelöltem, mert nem volt egyértelmű, hogy hogyan is határozzam meg őket. Viszont arra is rájöttem, hogy a túlságosan széles zónák gyakorlatilag értelmetlenek, mert nem adnak értékelhető információt a piac állapotáról, ebből fakadóan használhatatlanok kereskedéskor is. 

 

Sok-sok napnyi tanakodás után az jutott eszembe, hogy mi van, ha egyszerűen rosszul kezelem a zóna/szint töréseket és valójában indokolatlanul figyelembe veszem a fals kitöréseket is a meghatározáskor. Felütöttem a chartokat, újra elkezdtem meghatározni a problémás zónákat, de ezúttal a fals kitöréseket "levágdostam" és megvolt az egyik legnagyobb "aha" pillanatom a tőzsdei kereskedői pályafutásom során, mert egycsapásra minden a helyére került. A második hasonlóan meghatározó pillanat az volt, amikor szabályozott tőzsdei környezetben kezdtem el kereskedni határidős opciókkal. 

 

Mi az a fals kitörés? A fals kitörés az az, amikor a piac megpróbál áttörni egy fontos támasz-ellenállás szintet/zónát, az ár el is hagyja azt, azonban vagy a kitörési gyertyán belül vagy a következő gyertya alkalmával az ár újra a szint alatt/felett, zónán belül zár. 

Egy szint/zóna törés általános velejárója a nagy piaci forgalom, méghozzá azért, mert jellemzően nagyon erősen védi valamelyik oldal azt, így meglehetősen dinamikusan megy az ütésváltás, különösen a nagyobb jelentőségű piaci árakon. A nagy játékosok is színre léphetnek, és hipp-hopp szép nagy gyertyát, szép nagy kanócot rajzolhatnak.  

 

Az alábbiakban láthatsz egy pár példát a fals törésre a nyilakkal jelölt részeken. Jól láthatod, hogy a piac nagyon ritkán mutatja tökéletesen tisztán a támasz-ellenállásokat, igényel némi rugalmasságot és sok-sok gyakorlást az elemzésük. Érdemes demo és szimuláció használatával gyakorolni a szintek-zónák kijelölését, amik alkalmával van lehetőséged megfigyelni, hogy a piac megerősít-e az elemzésed. 

 

 

A következő bejegyzésben még egy dolgot el fogok neked árulni, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy hogyan is tudod használni a támasz-ellenállásokat trendtörés megállapítására. 

Említettem már, hogy opciós kereskedés esetén van lehetőség irányfüggetlenül is kereskedni? Tudj meg többet róla itt: http://tozsdeguru.com/.

 

-Simon Goldman-